Annons
25 October 2010

Den Obekväma Zonen

Fördelarna med träning inkluderar följande: den förbättrar din fysiska kapacitet, ger mer energi, gör dig tåligare mot tröttthet och utmattning, ger förbättrad mental kapacitet och kognitiv funktion, samt mindre stress och ångestkänsla.

Som tur är så behöver man inte spendera flera timmar på ett gym för att uppnå det goda med träning. Träning betyder helt enkelt vilken fysisk rörelse som helst, som anstränger och utmanar kroppen.

Du kan mer eller mindre träna var som helst, närsomhelst. Det enda som är väldigt viktigt att tänka på är att göra det REGELBUNDET. En av de viktigaste komponenterna är just INTENSITET.

Väldigt förenklat kan man säga att det finns 4 olika intensitetszoner: Zon S: (Smarta), Zon O (Obekväm), Zon B (Bekväm), och Zon V (vila eller sömn). Självklart är Zon O idealisk för träning och fysisk förbättring.

Att känna sig lite Obekväm i form av tillräckligt mycket intensitet när du tränar är en viktig komponent för att du ska FÖRBÄTTRA din fitnessnivå. S-Zonen representerar för mycket intensitet.

Om du känner smärta ska du skära ned på intensiteten eller sluta träna ett tag för att ta hand om det som gör ont. B-Zonen ger inte så mycket effekt. V-Zonen är väldigt viktig och behövs för att kroppen ska få läka och komma igen när den är starkare.

Att träna i O-zonen stimulerar förbättring i kondition och styka på kortast möjliga tid. Längre träningspass i zon B är därför inte nödvändigtvis bättre, eftersom långa träningspass också stjäl energi från din intensitetsnivå. Till och med korta energiutfall i zon O under dagen kan vara väldigt effektiva om de utförs regelbundet.

Hitta din egen O-Zon. Träningspassen bör vara effektiva under hela tiden du tränar, tänk Kvalitet och inte Kvantitet! Det här löser ju också problemet med tid.

 Det här med att träna i din O-Zon kan du ju faktiskt applicera i ditt vardagsliv. Det kan vara något att tänka på när det inte går som det ska på jobbet, och det börjar bli körigt och obekvämt i relationer.

O-Zonen får dig att stanna och tänka till, och använda de verktyg du har för att lösa konflikten, vad det nu än handlar om. Att befinna sig i situationer som tvingar en att tänka till, ta ställning, och agera utanför det man är van vid, tränar dig i konfliktlösning och gör dig till en starkare kraft att räkna med!

 Alltså: Tänk på att träning kan utföras var som helst, närsomhelst. Det är vikigt att det sker regelbundet och att en av de viktigaste komponenterna är INTENSITET. Träna i din egen O-Zon!

Om du är en långdistanslöpare; ändra dina träningspass till spurter ett tag. Om du kanske är van vid att lyfta tungt med långa vilopauser; lyft lättare, med flera repetitioner och kortare pauser.

Möjligtvis är det svårt att komma igång med träningen i vintermörkret… men sätt på autopiloten och gå ut och gå i kylan en runda… Känslan efteråt är obetalbar!

Live Life Loud!

www.loudfitness.com

 

 

 

 


Kommentarer

 1. Emma,  25 October, 2010 18:44

  Hej

  Vad anser du om frukt?
  Jag blir så förvirrad -är det nyttig? Är det onyttigt? Ingår det i en kost där man försöker gå ner i vikt? Jag älskar att göra smoothies tex.

 2. tanja,  28 October, 2010 3:11

  Det är klart att frukt är nyttigt!! Det enda kruxet är ju att även frukt kan göra att blodsockret blir galet obalanserat, speciellt för vissa människor. Jag skulle rekommendera att öäta frukt efter träning som ett mellan mål, jätta bra sätt att fylla på glykogen depåer, och helt hela frukter, då de innehåller mer fibrer än när man juicar dem. Om du vill gå ned i vikt, så är det bättre att hålla sig till grönsaker och kanske 2 frukter per dag som mellanmål och efter träning:)
  Lycka till

 3. Jasmine,  02 November, 2010 23:41

  Det här tar jag med mig till gymmet imorgon. Tack så hemskt mycket Tanja! Du är grym!

 4. Sofie,  03 November, 2010 19:58

  Väldigt intressant, gillar verkligen din blogg! 🙂

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar