Annons
10 January 2010

Gott Nytt År! Ditt Nya Liv Börjar HÄR!

Det är absolut inte lätt att försoka komma i form och bli sitt bästa jag, med ett sådant späckat schema som du säkert har vecka ut och vecka in. Jag tänker ofta på att jag är så lyckligt lottad att mitt jobb kräver att jag ska hålla mig i form – för hur inspirerande hade det varit att se sin tränare extremt överviktig och ohälsosam? Mitt jobb är att hålla min egen kropp hälsosam, och hjärnan väloljad.

Men om man inte är PT/LivsCoach då? Mellan att armbåga sig fram till nästa nivå på kontoret, som kräver övertid, svett och ibland till och med tårar, eller mellan tentor och hemarbete, pojkvän och matlagningskurser: hur ska man hinna med allt det arbete som krävs for att träna, äta rätt, och verkligen få resultaten man drömmer om? 

Det värsta man kan göra är att försöka förändra allting på en och samma dag, vilket de flesta tenderar att göra. Jag har sett det leda till “crash-and-burn” nästan varje gång. Det väldigt ambitiösa försöket att förändra har blivit så överväldigande att man bara gett upp, sprungit (ja kanske inte sprungit) till ICA, köpt första bästa gräddglass och en påse grillchips och stoppat i sig allting på en gång, för att dämpa abstinensen och få slut på tvångstankarna.

I stället bör du har delmål, och involvera alla delar som har med hela din hälsa att gora. Det som är så fantastiskt med vår kropp är att om du utför samma övning rutinmassigt ett högt antal gånger så sker en naturlig förändring mot det nya beteendet efter ett tag. Ok, så hur använder vi detta i det verkliga livet? Mitt förslag är att förändra en sak varje dag, och hålla sig till de nya rutinerna. Om man börjar med små förändringar är det mycket större chans att det fastnar. Börja med att förändra en sak varje dag i 10 dagar:


1. Hoppa och Studsa!

Skriv ned 5 punkter som motiverar dig till att förändra din livsstil och din kroppshydda. Återkom till dina motivationspunkter en gång i veckan! Börja dag 1 med en lång promenad eller någon annan rörelse du tycker om. Helt enkelt: börja RÖRA på dig!!! Det här får dig inte bara på gott humör utan ger dig massor med ny energi och  livskraft!


2. Små Mål Mat!

Bli medveten om vad du stoppar i dig. Skriv en matdagbok som hjälp att se vad du egentligen äter. Börja med att äta  5 små mål mat om dagen. Gör frukost, lunch och middag lite större, och ät två mindre mellanmål som innehåller både protein och kolhydrater. Det här får fart på din ämnesomsättning.


3. Rolig Förbränning

Hitta en träningsform, som du så småningom kan kombinera med styrketräning, som du verkligen tycker om: cykla, ut och gå med kompisen eller hunden, dansa eller bara köra virtuella träningsbanor framfor TV:n. Om du hittar en aktivitet som är rolig så kommer du att längta till svettandet! Skapa en rutin att röra pa dig 30-60 minuter om dagen.


4. Ge Kärlek!

Ge dig själv i uppgift att uttrycka positiv energi och kärlek varje dag.Kanske ett hjärtesnack med dottern eller en extra klapp till hunden. Att ge kärlek och uppmärksamhet åt andra är ett av de mest kraftfulla sätten att skapa energi och medkänsla.


5. Moståndsträning och Stretch!

Börja trana med vikter och annat motstånd. Att aktivera musklerna genom att bygga muslker, stärker benstommen, höjer ämnesomsättningen, och fungerar som en investering i förbränningskapitalet på lång sikt. Stretcha minst en gång om dagen för att göra musklerna hållbara, starka och böjliga. Stretching får ocksa fart på blodcirkulationen.


6. Vatten!

Drick vatten hela dagen.  Om kroppen har vätskebalans så fungerar förbränningen bättre och man blir regelbundet av med slaggprodukter. Det här är en jättebra dag att börja dra ned på socker och mjölprodukter.


7. Andas och Meditera!

 Ta en 5 minuters meditations- eller andningspaus. Öka så småningom tillfällena eller tiden du mediterar. Fokusera på att bara lyssna på din andning en liten stund varje dag. Det här rensar tankarna och skapar ett lugn och fokus vi alla behöver.


8. Träna Hjärnkontoret!

Investera i en bok eller dvd, och börja lära dig något nytt, kanske bara 20 minuter om dagen. Det kan handla om träning, eller matlagning eller något annat som intresserar dig. Kanske bara att lösa ett korsord. Ny kunskap skapar insikt och stärker sjävlbilden. Go for it!!


9. TeaTime!

Börja att dricka grönt te minst tre gånger om dagen, och försök långsamt att utesluta kaffe som koffeinkalla. Te är renande, vissa har en förbrännande effekt, och innehåller massor med antioxidanter, som i sin tur stärker immunforsvaret.


10. Skratta!

Skratta! Vad mer finns det att saga? Skoja med någon, läs en rolig historia, hitta något skoj på internet, gör bort dig lite så andra får skratta, bjud på dig själv! Det finns ingenting som ger mer livskraft än att skratta!

Läs mer om:  borja om, meditera, skratta, trana

Kommentarer

 1. Ina Eriksson,  10 January, 2010 12:09

  omg!! ja kan inte fatta att du har blogg 😀 ååh va bra 🙂
  ja håller på att läsa din bok nu, den e så perfekt!! älskar den.
  Du är min förebild, snälla meila mig ja har så många frågor.
  Du är bäst!!
  kram från en tjej med en dröm…

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar