Annons
4 February 2012

Kärlek Genom Rörelse

Väldigt tidigt så insåg jag hur rörelse och aktivitet på något sätt påverkade mig positivt, det gav mig energi och glädje. Det var verkligen ingen hemma som sade till mig vad jag skulle göra. Hemma fanns mina utarbetade invandrar föräldrar som slet i fabriker för att vi skulle klara oss i deras nya hem, det Svenska samhället. Tråkigt nog så lämnades många barn ensamma utan mycket ledning eller uppmärksamhet. Då fanns gatan, bra eller dåligt umgänge, ett djupt behov att få höra till någonting och bli sedd-man var ju trots allt annorlunda. Min första upplevelse var Jazz dansen och uppsättningen Fredsblomman som jag och min bästis fick medverka i. Vi var pyttesmå, runt 7, och inte graciösa alls, men känslan var obetalbar. Kort därefter fick jag nys om en Jugoslavisk förening (tack Svenska samhälle för föreningar!!) i stan, Mosa Pijade, och där dansades det folkdans! Runt 11 års ålder så fick jag med mig mina bästa vänner (även Svenska och Finska) och vi dansade tillsammans under en lång tid I ungdoms festivaler och tävlingar, och tom i forna Jugoslavien! Kombinationen av att få kopplas till den egna kulturen och ha bästa kompisarna med, var en känsla som än idag fyller mitt hjärta med värme och mina ögon med nostalgiska tårar. Mina identiteter fick existera under ett gemensamt kärleksfullt tak av sång, intensiv dans träning och acceptans. Någonstans mitt I Jugge dansen, så tävlade jag i fri- idrott med min bror Milan Djelevic som förebild. Mina tränare blev de extra föräldrar som manade på, uppskattade min styrka och snabbhet, och gav mig uppmäksamhet för min medfödda atletiska ådra. För att undvika ett tomt hem på Österäng så valde jag att peppas på under otroliga fysika påfrestningar-och det fick mig att känna mig Stark, Sedd, Älskad och Speciell! Just DEN känslan har fortsatt vara min Motivation, I hela mitt liv. När allt annat blir mörkt, så är detta den terapi jag behöver för att känna att jag lever. När min far var döende i cancer, och jag hade alla tvivel om att mitt hjärta skulle överleva, så hjälpte vanan att springa och träna, och det förändrade märkbart min hjärn kemi och så småningom min livskvalitet. Jag vet inte hur jag vågade flytta från trygga Sverige till Det Stora Okända USA för 16 år sedan, men mitt första sk “jobb” var att ha fitness klasser, och det hjälpte mig att få känna trygghet och glädje I allt det galna. Mina framgångar har i retrospekt visat mig att min intuition varit på rätt spår hela tiden…egentligen utan så mycket funderingar men istället en stark Passion för det som fick mig att må bra: Träning, Rörelse och Dans och den koppling alla människor får genom denna fantastiska gemensamma nämnare. Det ligger någonting I det där med Aktiv Rörelse, eftersom i nästan alla kulturer jag har läst om och upplevt så är det en del av den gemensamma ritualen. Jag är tacksam över att ha alla dessa upplevelser, som övertygat mig om att leva detta så passionerat-en passion som jag hoppas sprider sig som ringar på vattnet-inte för att jag säger det, utan kanske för att jag lever det!

Lev Högljutt!

Läs mer om:  dans, Folkdans, motivation, Rörelse

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar