Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

5 saker du borde säga till din partner varje dag

25 sep, 2024
Ett par som kramas
Foto: TT
Att vårda en kärleksrelation behöver inte handla om stora gester, ibland räcker det med några enkla ord för att få din partner att känna sig sedd och uppskattad.
– Sluta inte se varandra och sluta inte ställa frågor, säger KBT-terapeuten Nathalie Siljerud Joo.
Här är fem saker du kan säga till din partner varje dag – för att bygga en starkare och mer kärleksfull relation.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så här reparerar man en relation efter otrohetBrand logo
Så här reparerar man en relation efter otrohet

När vardagen rullar på kan det kännas svårt att hinna med varandra i all stress. Men med en bra kommunikation, där du visar att du är intresserad av din partner, kan relationen blomstra.

Nathalie Siljerud Joo är psykoterapeut med KBT-inriktning och är en av de experter som regelbundet svarar på frågor från läsare på mabra.com. Hon menar att det är viktigt att vara nyfiken på sin partner för att inte relationen ska sluta att utvecklas. Här är hennes fem tips på saker att säga till din partner – för att stärka er relation.

Nathalie Siljerud Joo
Nathalie Siljerud Joo är psykoterapeut med KBT-inriktning.

Expertens 5 tips på saker att säga till varandra varje dag – för att stärka relationen

1. Berätta om något litet som har skett i ditt liv

– Det kan vara ett samtal som du hörde på tunnelbanan eller att du såg en person med en färgstark outfit på hemvägen. Det är inte viktigt vad du berättar utan att du berättar, säger Nathalie Siljerud Joo.

Annons

2. Säg något bra den andra har gjort hemma

– Beröm din partner när den gör någonting bra. Det lyfter den och skapar en positiv stämning. Dessutom kan det vara ett smart sätt om det är något som du vill att din partner ska förändra. Till exempel, om din partner har svårt för att göra rent i köket, beröm då personen om den har plockat i diskmaskinen. Säg att du bli himla glad när du kommer hem från jobbet och det är välstädat i köket. Så att man berömmer små saker i stället för att man gnäller när partnern gör fel.

3. Ge en komplimang om din partners personlighet

– ­Tycker du att din partner är rolig? Eller är driven och framåt? Berätta om det! Det kommer garanterat leda till att ni känner er mer sedda och uppskattade.

4. Ställ en fråga om vad din partner har tänkt på idag

– Genom att fråga vilka tankar din partner haft och vad som skett under dagen visar du dig nyfiken på din partner. Tänk att du ska ta minst tio minuter varje dag där du verkligen går upp i den andres liv. Om det är mycket runt omkring er, kanske barn som behöver uppmärksamhet, föreställ dig att du sitter och fikar med en vän. Då skulle du antagligen komma tillbaka till samtalet även om du blev avbruten en stund.

5. Prata känslor med varandra

– För att få en mer känslomässig kontakt, fråga inte bara vad personen gjort, utan fråga hur det kändes i situationen. Kanske har din partner haft ett viktigt möte med sin chef, fråga hur det kändes när de pratade under mötet. Ju mer verbal kontakt man kan ha, desto bättre tänker jag. Det skapar både en trevlig stämning här och nu men också en känsla av samhörighet och att man stärker det här ”vi:et”, säger Nathalie Siljerud Joo.

Annons